Set vintage teakhouten Deense design stoel – O.D. Møbler, Erik Buch (verkocht)
Vintage teakhouten Deense design stoel geproduceerd door O.D. Møbler en ontworpen door Erik Buch in de jaren 60 – model 49. De stoel heeft een prachtig organisch frame van teakhout en nieuwe bekleding in een grijs witte kleur met een stof van. Helemaal gerestaureerd,dus als nieuw .Dit is een set van 2
Ontwerper: Erik Buch
Type: Eetkamerstoel
Merk/fabrikant: O.D. Møbler
Materiaal: Hout en stoffering
Conditie: Recent geherstoffeerd, zeer goede staat
Periode: 60s
Afmetingen: rug hoogte 78 cm / zithoogte 47cm / diepte 55 cm / breedte 48 cm
Prijs: €900,-
Erik Buch
De Deense industrieel ontwerper Erik Buch (spreek uit Buck) werd in 1923 in Kopenhagen geboren. Ontwerpen in de Scandinavische moderne stijl, de organische en functionele esthetiek van Buch resulteerde in meubels die stoelen, krukken en kasten overspannen. Zoals veel van zijn Deense tijdgenoten combineerde Buch stof en leer met mooi generfd hout, zoals gepolijst teak, eiken en palissander.
Buch vond voor het eerst succes met zijn Model 49-stoel (1949). De stoel, die wordt geproduceerd in zowel carver- als eetkamerstoelstijlen, heeft een gebogen “zwevende” zitting en een klassieke Scandinavische moderne esthetiek. Misschien wel zijn beroemdste ontwerp, de Model 61 barkruk (1961) heeft een typisch Scandinavisch onderstel met organisch gebeeldhouwde lijnen. Veel van Buchs ontwerpen zijn vernoemd naar het jaar waarin ze zijn bedacht, vooral die van de meubelmaker en meubelmaker Oddense Maskinsnedkeri. Oddense werd omgedoopt tot O.D. Møbler eind jaren zestig of begin jaren zeventig, wat terug te vinden is op de labels van latere Model 61-producties.
Andere ontwerpen van Buch zijn onder meer de Captain’s Chair (1955) voor Ørum Møbler, Model 310 eetkamerstoel voor Chr. Christiansen (1960), en een T-vormige palissander barkruk voor Dyrlund (1960).
Er wordt aangenomen dat Buch in 1973 overleed, hoewel sommige bronnen vermelden 1982. Er is weinig bekend over zijn persoonlijke leven, maar zijn professionele nalatenschap blijft bestaan aangezien zijn ontwerpen nog steeds worden gewaardeerd.